Дашівська громада

Вінницька область

Застереження щодо харчових отруєнь та гострих кишкових інфекції у літній період

Дата: 19.06.2018 15:22
Кількість переглядів: 837

Фото без опису

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Іллінецьке районне управління  Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою;
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
  • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу. 

Пам'ятайте - тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!

На Вінниччині вже зареєстровано 2 випадки отруєння грибами, постраждало 3 людини.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах; 
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: 

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; 
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; 
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька (не меньше 3-х) разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю; 
  • Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте "швидку допомогу"; 
  • До її приїзду промийте шлунок 1-2 л. розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму;
  • Пийте багато рідини;
  • Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм;
  • Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь