Застереження щодо харчових отруєнь та гострих кишкових інфекції у літній період
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Іллінецьке районне управління Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
- Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
- Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
- Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
- При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
Пам'ятайте - тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!
На Вінниччині вже зареєстровано 2 випадки отруєння грибами, постраждало 3 людини.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
- Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- Остерігайтеся пластинчатих грибів;
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька (не меньше 3-х) разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю;
- Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте "швидку допомогу";
- До її приїзду промийте шлунок 1-2 л. розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму;
- Пийте багато рідини;
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм;
- Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.