Дашівська громада

Вінницька область

Запрошення до Всеукраїнського вишколу "Джура - Прикордонник"

Дата: 03.09.2018 12:03
Кількість переглядів: 1322

Фото без опису

УВАГА! Дати, строки, умови, будуть уточнятися і викладатися в цій події. 


Поки що можемо говорити про те, що Всеукраїнський вишкіл #Джура_Прикордонник2019 відбуватиметься в місці Ізмаїл Одеської області, в кінці червня на початку липня, у формі наметового таборування, неподалік навчального центру Держприкордонслужби, протягом 8-10 днів. 

Традиційно передуватиме Всеукраїнському вишколу #Джура_Прикордонник2019 - всеукраїнський семінар-тренінг "Український Кордон 2019" в лютому-березні 2019 року, в м. Ізмаїл, з відпрацюванням програми майбутнього вишколу і виїзди на локації. На семінар-тренінг "Український Кордон2019" буде запрошено по одному представнику від прикордонного району (ОТГ) які влітку супроводжуватимуть команди/рої на вишкіл. 

Контактна особа в Одеській ОДА Zoya Dmitruk, у відділі національно-патріотичного виховання Мінмолодьспорту Olya Konovalyuk

Мінмолодьспорт: План заходів патріотичного виховання молоді 2018
Мінмолодьспорт: "Джура-Прикордонник - 2018" 

З метою узальнення досвіду під час проведення заходу Мінмолодьспорт: "Джура-Прикордонник" вишкіл на Черкащині з ДПСУ в Оршанці 20-29 липня 2017 року, а також якіснішої підготовки до заходу «Джура-Прикордонник» Всеукраїнська військово-патріотична гра у 2018 році, створюється ця подія. 
Дата і детальне місце проведення ще буде уточнюватись. 

Як мають проходити районні етапи цього проекту, можна ознайомитись в події Районні етапи "Джура-Прикордонник2018" в Дубровиці на Рівненщині

Відділ Національно-патріотичне виховання Мiнiстерство молоді та спорту України передбачив фінасування цього заходу в Мінмолодьспорт: План заходів патріотичного виховання молоді 2017, а також готується проект на фінасування цього заходу у 2018-2020рр, але з врахуванням того, що: 

1. Участь братимуть повноцінні команди "джур-прикордонників" від прикордонних районів 18-ти областей України (8 джур + 2 виховники в супроводі), а також гуртки "Юних прикордонників" і "Юні друзі прикордонників" за окремим списком у погодженні з відділом Національно-патріотичне виховання Мінмолодьспорт. Зважаючи на те, що маємо лише прикордонних районів близько 100 - розрахунок робиться на 800-1200 учасників; 

2. Доїзд учасників до місця проведення "Джура-Прикордонник - 2018" і повернення до місця проживання відбуватиметься за рахунок прикордонних районів (областей), про що був відповідний лист Мінмолодьспорт на місцеві органи влади ще в червні 2017 року, з пропозицією передбачити відповідні витрати. Кошти за проїзд повертатимуться за рахунок видатків Мінмолодьспорт лише невеликій кількості інструкторів, старшини, суддям, лекторам, тощо, (не більше 50-ти осіб), для яких можливо буде передбачено проживання в готелі/гуртожитку. 
УВАГА! Доїзд команд на місце проведення заходу, буде оцінюватись, тобто це буде як одне із завдань. За невчасне прибуття, чи інші недоліки, команді зніматимуться (або ненараховуватимуться) бали; 

3. У 2018 році під час «Джура-Прикордонник» Всеукраїнська військово-патріотична гра команди житимуть у наметових таборах, навколо основої бази проведення. Намети, команди мають взяти із собою. Якість, вчасність, розташування наметів також оцінюватиметься як один з елементів змагань. 

4. Харчування, оренда обладнання і всі переміщення на місці, будуть за рахунок видатків на заходи національно-патріотичного виховання Мінмолодьспорту. Ексурсії на Чернечу Гору до Канева і в Холодний Яр, в разі проведення на Черкащині, залишаються в пріоритеті. Не виключено, що останні два дні "Джура-Прикордонник 2018", скоординуються з першими двома днями проведення фестивалю у "Холодному Ярі" (Якщо вхід на фестиваль буде безкоштовним). 

5. Структура всієї спільноти поділятиметься на 4-ри (можливо 3 або 5 в залежності від зголошених!) курені, які в свою чергу складатимуться з 2-3 сотень. Сотні складатимуться з 3-4 чот. Чоти традиційно складатимуться з 3-4 роїв, тобто первинних команд від районів. 
З метою виконання 11 статті Конституції України, а саме консолідації української нації, в кожну чоту набиратимуться рої з різних сторін України (тобто один з півночі, інші зі сходу, півдня, заходу), щоб вже на рівні чоти молодь змогла знайомитись зі своїими ровесниками інших регіонів, і в спільноті переживати українську національну цінність Соборність. Розбити курені і чоти по обласному принципу не має змоги, через різну кількість прикордронних районів (від 1-го в Ів-Франківській облсті до 17-ти в Одеській), та й недоцільно з точки зору набуття досвіду про багатокультурність української нації.

6. Мова спілкування на заході - українська; 

7. Особи щодо яких виникне підозра у вживання алкогольних напоїв (чи наркотичних засобів) передаватимуться в руки поліції, і в разі підтвердження вживання алкогольних напоїв, назавжди усуватимуться від участі в заході; 

8. Громадський актив, який зголоситься бути старшиною (наказними отаманами, сотниками, чотовими, суддями, тощо), нестимуть повну відповідальність за учасників заходую Тому повинні будуть вести повний облік учаснтиків з моменту їх прибуття, без затримок інформуючи Мінмолодьспорт у встанвленому порядку (пересилаючи списки згідно областей/ранонів і по куренях та чотах в які зараховано команду). В кожному курені вестиметься облік команд і учасників, з моменту їх прибуття, перевірка необхідної документації, тощо. З цією метою, кожен район буде завчасно повідомленний, в який курень (а можливо навіть сотню і чоту) буде зарахована їх команда. 
Громадські активісти, які хочуть долучитися до заходу як старшина, інструктори, тощо, повинні завчасно зголоситися до відділу національно-патріотичного виховання Мінмолодьспорт, написавши на ел.адресу NPVMMS@gmail.com, щоб відділ встиг список бажаючих погодити з іншими партнерами які долучаться до організації і проведення заходу; 

9. Всі інші моменти будуть уточнятися і додаватимуться по мірі їх надходження чи актуальності. 

10. В кометарях даної Події можна писати свої зауваження та пропозиції. Але обов'язково врахувати, що Мінмолодьспорт в межах своєї компетенції, відповідно до Положення про Міністерство, здійснює лише "підготовку громадських активістів, які залучаються до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (”Джура”);" (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/7-2016-%D0%BF ). Тобто учасники "Джура-Прикордонник" - це молодь віком від 14 років, яка через долучення до цього проекту, потім в прикордонних районах залучається до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (”Джура”) - яка станом на зараз є Грою виключно Міністерства освіти та науки України. Мінмолодьспорт, з 2015 року, неодноразово виходив з офіційними пропозиціями до Міносвіти підписати спільний наказ про провендення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (”Джура”) - але станом на серпень 2017 року, Міносвіти не погодило такі пропозиції, тобто вони знаходяться на стадії вивчення і погодження. 
Але й того, що Мінмолодьспрорт має право здійснювати "підготовку громадських активістів, які залучаються до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (”Джура”)", достатньо щоб розвивати проект «Джура-Прикордонник» Всеукраїнська військово-патріотична гра
Просимо також звернути увагу, що в жодній області Мінмолодьспрорт не має СВОЇХ підрозділів, а в самому Міністерстві всього 5-ть спеціалістів які здійснюють понад 60 всеукраїнських заходів по всій території України, і які не мають інколи змоги, щоб відвідати ті заходи, нормативні документи на проведення (і фінансування!) яких вони готували. Тому в більшості заходах Мінмолодьспорт на місці покладається на спеціалістів обласних адміністрацій і волонтерів від громадських об'єднань. 
І головне, потрібно пам'ятати, що проведення цих заходів (включно з межами фінасування!) регулюється Наказом №808 "Про затвердження Порядку реалізації програм, проектів та проведення заходів державної політики у молодіжній сфері ", цифри в якому визначенні Міністерством фінансів (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0453-16 ), і тому вони не можуть дискутуватися з Мінмолодьспортом. 

Мінмолодьспорт: План заходів патріотичного виховання молоді 2017

Всеукраїнський вишкіл, спрямований на підготовку громадських активістів, які залучаються до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура"), "Джура – Прикордонник" (20-29 липня 2017 року) - Черкаська область. 

Планується у співпраці Національно-патріотичне вихованняМiнiстерство молоді та спорту УкраїниМіністерство освіти і науки України і Державна прикордонна служба України

Мета: розвиток «Джура-Прикордонник» Всеукраїнська військово-патріотична гра - в прикордонних районах України.

Захід відбувається в два етапи. 
Перший етап Мінмолодьспорт: Всеукраїнський форум "Український кордон - 2017".
В заході планується участь 200 осіб з 98 прикордонних районів (18 областей) і районів через які проходить розмежувальна лінія з окупованими і непідконтрольними районами. Основний склад буде сформований з представників районних відділів/управлінь освіти прикордонних районів, які відповідають за розвиток гри «Сокіл» («Джура»), представники Держприкордонслужби з цих районів і громадськості, яка здійснює в тих районах військово-патріотичне виховання. 

Головним завданням Форуму є не лише активізація розвитку гри «Сокіл» («Джура») за базовими принципами, але й започаткування її нової специфікації «Джура-Прикордонник», де вихованцям надаватимуться компетенції важливі при захисті державного кордону, і сприянні такому захисту у громадських формуваннях. 

На першому етапі учасників Форуму ознайомлять з базовою системою гри «Сокіл» («Джура»), і оновленнями, які готуються до неї за розпорядженням Віце-прем'єр-міністра України В’ячеслава Кириленка. Наступним етапом буде обговорено, які додаткові компетенції важливі для захисту державного кордону, аби їх додати до системи «Джура-Прикордонник». І насамкінець, освітянам буде донесено, як працювати з існуючими командами (роями) гри «Сокіл» («Джура») під час проведення районних етапів гри у травні і червні та яких саме вихованців відібрати на Всеукраїнське таборування на базі Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота в Оршанці (поруч з Черкасами), яке заплановано на липень 2017 року. 

Цього року в Оршанці плануються делегації у складі двох осіб («джур») від кожного прикордонного району. Готується цікава і насичена програма, яка включатиме не лише ознайомлення з Держприкордонслужбою і основами гри «Джура-Прикордонник», але й екскурсії в серце українського повстанського руху Холодний Яр, а також паломництво на Чернечу Гору в Каневі. Ці діти («джури»), після повернення з таборування у Оршанці, мають разом з відповідальними освітянами і прикордонниками зробити презентацію гри «Джура-Прикордонник» по школах своїх районів. На 2018 рік, в Оршанці планується участь вже в складі повноцінної команди (може бути краща, або збірна) від кожного прикордонного району, а це 8 осіб (джур) і 2 виховники. Для цього не виключено, потрібно буде попередньо передбачити певний форум або семінар на початку року, щоб знову підготуватися з освітянами і прикордонниками.

ДЖЕРЕЛО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь