Дашівська громада

Вінницька область

Затверджено новий порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

Дата: 21.05.2019 15:54
Кількість переглядів: 556

     Рішенням Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 затверджено нову редакцію порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Документом удосконалено процедуру проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах незалежно від форми власності.

Дія порядку поширюється, серед іншого, на осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору або на інших підставах, передбачених законом, фізичних осіб-підприємців та ін.

Зокрема, порядком передбачено визначення вимог до санітарно-гігієнічних умов праці, спрощення процедури оформлення документів, що пов’язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю, встановлення строку давності для розслідування нещасних випадків на виробництві тощо.

    Раніше особи, які працювали на умовах цивільно-правового договору втрачали можливість бути фінансово захищеними при нещасних випадках.

Тепер ситуація змінюється. У жовтня 2018 року внесені зміни в Закон України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що стосуються осіб, які підлягають страхуванню від нещасних випадків на виробництві. А в квітні цього року затверджено новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (постанова КМУ від 17.04.2019 р. № 337).

Документом удосконалено процедуру проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах незалежно від форми власності. Також урегульовано питання розслідування професійних захворювань та отруєнь на виробництві.

Дія Порядку тепер поширюється і на осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору або на інших підставах, передбачених законом, фізичних осіб-підприємців тощо.

 

Новим Порядком, зокрема:

·     спрощено процедуру оформлення документів, що пов’язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю (не складається акт за формою Н-5)

·     врегульовано терміни подання повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

·     збільшено терміни проведення розслідувань нещасних випадків на виробництві.

·     визначено вимоги до санітарно-гігієнічних умов праці;

·     встановлено строки давності для розслідування нещасних випадків на виробництві;

Постанова КМУ набирає чинності з 1 липня 2019 р.

Відповідно, від цієї дати втратить чинність Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений  постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232.

 

 

Страховий експерт з охорони праці

Ілленецького відділення УВД ФССУ

у Вінницькій області

Кирилюк В.Д.

Тел. роб.: (04345) 2-13-73

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь