Дашівська громада

Вінницька область

КП "Житлокомунгосп" інформує

Дата: 10.06.2020 12:00
Кількість переглядів: 1312

Укладання договору на вивіз твердих побутових відходів є обов’язковим

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів»здійснення заходів з благоустрою населених пунктів, в тому числі   впровадження систем збирання побутових відходів, належить до повноважень  органів місцевого самоврядування.

За інформацією начальника комунального підприємства «Житлокомунгосп» смт. Дашів, у нашому селищі  є громадяни, які категорично відмовляються від укладання договору на вивіз сміття, мотивуючи тим, що у них воно відсутнє. В той час, ми постійно спостерігаємо картину «процвітання» стихійних сміттєзвалищ у лісосмугах, ярах, лісах.

Отже, чи порушують закон, та який, громадяни, що так ухиляються від укладання договору на вивіз твердих побутових відходів?

Відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 цього ж Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

Згідно з ч.1 ст.25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку. Згідно з рішенням сесії Дашівської селищної ради  № 1020 від 20.12.2019 року виконавцем послуг з вивезення  твердих побутових відходів в смт.Дашів, за результатами конкурсу, визначено КП «Житлокомунгосп»». Дане підприємство уповноважене укладати з юридичними та фізичними особами на території Дашівської ОТГ договори на вивезення твердих побутових відходів. 

Тарифи на послуги з вивозу твердих побутових відходів, що надаються населенню, бюджетним установам  та іншим організаціям:

1. тариф на вивіз твердих побутових відходів   для населення – 12,00 грн. разом з ПДВ на одну людину в місяць;

2. тариф на вивіз твердих побутових відходів   для бюджетних установ – 110,00 грн. разом з ПДВ за 1 куб. м в місяць;

3. тариф на вивіз твердих побутових відходів   для інших організацій – 110,00 грн. разом з ПДВ за 1 куб. м. в місяць.

Також на території Дашівської об’єднаної територіальної громади діють Правила з благоустрою, відповідно до яких  громадяни зобов’язані укладати договори на вивіз твердих побутових відходів. Отже,  до порушень цих Правил відноситься відсутність у громадян, які мають у власності або користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів зі спеціалізованими організаціями. 

Згідно із ст. 34 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» Правила благоустрою території населеного пункту – нормативно-правовий акт, яким установлюється порядок благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою та включає вимоги до санітарного очищення територій та інші вимоги, передбачені цим та іншими законами, в тому числі і вимоги щодо необхідності заключати договори на послуги з вивезення побутових

При виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.
     У разі відсутності зазначеного договору, тобто порушення вимог щодо поводження з відходами та правил благоустрою території населених пунктів, статтями 82 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладання штрафу:

  • на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.)
  • на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

   Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою забезпечення чистоти порядку і дотримання тиші на території Дашівської селищної ради і тягне за собою адміністративну відповідальність.

Отже, законні підстави для притягнення до відповідальності за не заключення договору на вивіз сміття є

 Тому Дашівська селищна  рада та адміністрація комунального підприємства  попереджає громадян ОТГ щодо необхідності  укласти договір із комунальним підприємством на вивіз сміття. У разі відмови, до порушників будуть застосовуватись грошові стягнення, передбачені Законодавством України.

Звертатися для укладання такого договору до КП «Житлокомунгосп» за адресою: смт. Дашів, вулиця Горького,9 (приміщення музичної школи)

Телефон для довідок – (098) 9967529


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь