Дашівська громада

Вінницька область

Американський білий метелик – небезпечний шкідник!

Дата: 17.07.2020 15:20
Кількість переглядів: 557

Фото без опису

В останні роки на території Іллінецького району спостерігається поширення небезпечного карантинного шкідника – Американського білого метелика.

         Американський білий метелик  пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд.

Розвивається шкідник у 2 поколіннях за рік. Метелики першого покоління літають у травні – червні місяці. В липні – серпні з’являються метелики другого покоління. Під час льоту метелики відкладають яйця. В одній кладці може бути до 500 штук яєць. Розповсюдженню сприяє те, що шкідник розвивається в той період, коли комплексний захист плодових дерев уже давно завершений, а також, що метелики можуть перелітати на великі відстані. Довгі волоски гусениць молодших віків сприяє переносу їх повітряними потоками .

Фото без описуНайбільш шкодочинний період це серпень – вересень, коли розвиваються гусениці другого покоління. Гусениці живуть колоніями і сплітають павутинні гнізда, скріплюючи для цього декілька листків. По мірі розвитку гусениці і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки.  Гусінь гніздо збільшує від верхівки до основи гілки, часто досягаючи 1-1,5 м, потім розповзаються і переходять до поодинокого способу життя. Гусениці скелетують листя, залишаючи тільки грубі жилки, активні вночі й на світанку, вдень ховаються під листя. Личинки які відродилися із одної кладки можуть повністю оголити 10-15річне дерево, що може призвести до ослаблення та загибелі окремих насаджень.

         Основним методом боротьби є збір та знищення гусені та кладок яєць. Гілки з гніздами гусені обрізають і спалюють. На вражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном.

 

 

Провідний фахівець відділу                               Бондаренко Тамара Борисівна

фітосанітарних процедур

ДУ „Вінницька обласна                          

фітосанітарна лабораторія”  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь