Дашівська громада

Вінницька область

Програма сприяння громадській активності «Долучайся!»

Дата: 23.02.2018 16:53
Кількість переглядів: 1622

Фото без опису

Динамізм розвитку організацій громадянського суспільства (ОГС) часто визначають ключовим фактором української демократії, як рису, котра якісно відрізняє Україну від інших пострадянських країн. Українське громадянське суспільство помітно зміцнилося на початку 2000-х, а також продемонструвало свою зрілість під час Помаранчевої революції у 2004 році та Євромайдану (Революція Гідності) 2013-2014 рр., котрий спонукав вийти на вулиці мільйони проєвропейські налаштованих українців. Незважаючи на це, актуальними залишаються і головні перешкоди для розвитку громадянського суспільства, як то: недостатнє залучення громадян, брак комунікації та охоплення цільових груп, неподолана корупція, слабка фінансова стійкість організацій громадянського суспільства.

Головний виклик, якій стоїть перед Програмою сприяння громадській активності “Долучайся!” (далі - Програма) - недостатній рівень громадянської обізнаності та залучення до громадської діяльності. Головна ціль Програми - покращення громадського контролю та залучення громадян до процесів урядування. Застосовуючи інноваційні та вже випробувані підходи, Програма зосередиться на підвищенні обізнаності та залучені громадян до громадських ініціатив на місцевому, регіональному (областей і районів) і національному рівнях та на підвищені потенціалу організацій, розбудові коаліцій та підтримці ініціатив з адвокації та моніторингу.

Метою Програми є підвищення обізнаності та рівня участі громадян у громадській діяльності на національному, регіональному та місцевому рівнях. Програма засновується на твердженні про те, що якщо громадяни є достатньо обізнаними та залученими до громадської діяльності, управління на місцевому та національному рівнях стане більш репрезентативним, партисипативним та підзвітним українському суспільству. Таким чином, Пакт сприятиме: 1) підвищенню рівня громадянської освіти; 2) розбудові ефективних національних, регіональних та місцевих громадських коаліцій та ініціатив для просування демократичних реформ; 3) підвищенню організаційної спроможності партнерських ОГС; 4) розвитку їх потенціалу задля сприяння довготривалому залученню громадян у процес демократичних реформ.

Покращення обізнаності громадян щодо громадського залучення

З метою покращення обізнаності громадян щодо їх громадянських обов’язків, Програма підтримає розробку та пілотування навчального плану з громадянської освіти, що також включатиме позакласні заходи. У цих заходах візьмуть участь і діти, і батьки, що спонукатиме їх до зміни власного ставлення до громадянських обов’язків та громадської участі. Крім того, Програмою підтримуватимуться ініціативи ОГС із громадянської освіти для всіх вікових груп, які допоможуть громадянам збільшити їхню громадську активність, зокрема у процесах антикорупційної діяльності.

Сприяння розбудові дієвих національних, регіональних і місцевих коаліцій та ініціатив для просування демократичних реформ

Програма забезпечить підтримку ініціативам з громадської адвокації та моніторингу через мобілізацію активістів, розбудову мереж та коаліцій, зміцнення механізмів громадського залучення та посилення антикорупційного громадського моніторингу. Підтримка надаватиметься для зміцнення горизонтальних та вертикальних зв’язків між ОГС національного, регіонального та місцевого рівнів та для забезпечення відповідного громадського залучення. Через впровадження ефективних кампаній громадського моніторингу та адвокації, їх результати будуть відображені у відповідних нормативно-правових актах та політиках.

Підвищення організаційної спроможності ОГС на національному, регіональному та місцевому рівнях

Програма підтримає партнерські ОГС та коаліції на національному, регіональному та місцевому рівнях включно з тими, що спеціалізуються на боротьбі з корупцією, у зміцнені їх потенціалу задля розбудови зв’язків та комунікації з цільовими аудиторіями. Завдяки залученню громадян,

ефективній комунікації та лідерству партнерські ОГС стануть більш інклюзивними та спонукатимуть представників вразливих груп населення до залучення у порядок денний реформ. В рамках цього завдання буде зміцнено організації-хаби з метою залучення громадян до процесів реформування країни.

Розвиток місцевого потенціалу для забезпечення довготривалого громадського залучення до демократичних процесів

Піклуючись про майбутнє, Програма закладе фундамент для довготривалого залучення громадян до громадської активності та демократичних реформ. Цей фундамент постане на основі консультацій з основними стейкхолдерами, розробленої стратегії сталого розвитку та організаційної підтримки, яка буде надана для ефективного впровадження цієї стратегії.

Грантова підтримка та технічна допомога

Програма надаватиме підтримку українським ОГС у вигляді грантів на загальну суму понад 10 млн. доларів США. Грантові механізми варіюватимуться у залежності від програмних потреб, характеру діяльності та інших факторів, і включатимуть: постійно діючий конкурс грантів; короткотермінові гранти для нових ініціатив; інституційну підтримку для ключових ОГС та інноваційні грантові механізми на основі розробок ОГС та розширеної громадської участі. Гранти можуть бути надані національним, регіональним та місцевим організаціям та коаліціям, а також новоствореним ОГС, незареєстрованим групам та неформальним громадянським ініціативам.

Програма забезпечить технічну підтримку у запровадженні ключових демократичних реформ та наскрізних тем, зокрема таких: боротьба з корупцією, децентралізація, прозорість та підзвітність уряду, інклюзивний розвиток, проблеми молоді та євроінтеграція. Також буде забезпечено технічну підтримку згідно до індивідуальних потреб партнерських ОГС з акцентом на розбудову зв’язків з цільовою аудиторією, залучення громадян, стратегічну комунікацію та лідерство. Специфічні потреби у технічній допомозі для ініціатив громадського моніторингу та контролю буде визначено шляхом консультацій з відповідними стейкхолдерами.

Залучення вразливих груп

Програма базується на ідеях залучення людей з обмеженими можливостями, переселенців (ВПО) та інших вразливих груп. Програмою будуть підтримані ОГС, що спеціалізуються на протидії дискримінації через просвіту у питаннях наскрізного впровадження ґендеру для поширення обізнаності щодо ґендерної нерівності та просування ідей рівного доступу до суспільних благ. Опираючись на суспільне визнання прав людей з обмеженими можливостями, Програма підтримає ОГС, що спеціалізуються на адвокатуванні та контролі забезпечення прав вразливих груп. Завдяки просуванню проблематики залучення вразливих груп Програма сприятиме розвитку інклюзивного громадянського суспільства, яке представлятиме інтереси різних верств суспільства.

Про Пакт

Пакт працює в Україні з 2006 року у сферах урядування, організаційного розвитку та здоров’я. Пакт - міжнародна неурядова організація, заснована у 1971 р., яка на сьогодні працює у понад 30 країнах світу задля поліпшення життя знедолених та соціально відчужених. Ми прагнемо збудувати світ, де кожен матиме право голосу, право самостійно приймати рішення та брати на себе відповідальність за своє майбутнє.

Контакти

grants.engage@pactworld.org

Ця презентація є можливою завдяки щирій підтримці американського народу через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цієї презентації є виключно відповідальністю Пакту та необов ’язково відображає погляди USAID та уряду США.

Аплікаційна форма та необхідні документи тут


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь