Дашівська громада

Вінницька область

Про безпеку праці

Дата: 29.09.2020 12:31
Кількість переглядів: 524

Фото без опису

       Враховуючи   результати перевірок стану  організації  роботи з охорони праці у суб’єктів господарювання необхідно зауважити,  що не всі роботодавці   дотримуються вимог Закону України  «Про  охорону праці».             

Тому, в черговий  раз, звертаємо увагу роботодавців, які повинні виконувати нормативно - правові акти з охорони праці, зокрема роботодавці  з чисельністю працівників 50 і більше повинні   створити службу  охорони праці (в особі інженера з охорони праці), з чисельністю від 20 до 50 працюючих осіб цю посаду може виконувати одна людина в порядку сумісництва, а з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

          На підставі вищевикладеного, діяльність підприємства  з організації охорони праці  має здійснюватися згідно  наказу про створення служби з охорони праці, про призначення відповідального за охорону праці, інженера з охорони праці та розробленого  та  затвердженого Положення про службу з охорони праці,  визначення    структури  служби охорони праці,  її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства

та інше.

         Необхідно також організувати роботу комісії з охорони праці (права та обов’язки членів комісії визначені типовим положення «про комісію з питань охорони праці підприємства»). Як правило, її створюють на великих і середніх підприємствах, а на малих підприємствах обираються уповноважені з охорони праці, які діють на підставі типового положення «про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці».
      Всім відповідальним особам за охорону праці на чолі з керівником або головним інженером (якщо вони не пройшли навчання) необхідно пройти курс навчання в навчальному центрі з охорони праці зі складанням іспиту.                       З числа інженерно-технічних працівників, які пройшли навчання, створюється комісія для перевірки знань з охорони праці  працівників підприємства

       Також на підприємстві  має бути підготовлений  пакет документів з охорони праці, зокрема це   накази, протоколи, інші локальні акти, інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт, посадові інструкції,  журнали інструктажів з ОП, програми вступного інструктажу та інструктажу на робочому місці, графіки навчання перевірки знань з трирічним і річним циклом. До пакету документів входять також перелік і характеристика робочих місць з підвищеною небезпекою, перелік небезпечних професій, видача і облік спецодягу,  спецвзуття  та засобів індивідуального захисту.                    Це також списки обладнання та інструментів із зазначенням термінів дії і чергових перевірок.    
 

        Мають бути призначенні   відповідальні особи за:                                                                       - електрогосподарство та електробезпеку;
- пожежну безпеку підприємства і пожежогасіння;
- стажування робочих після первинного інструктажу;
- наглядом і технічним станом та експлуатацією посудин (балонів);

- право видавати наряд-допуск тощо.

        Роботодавець має мати дозвіл на роботи підвищеної небезпеки та на  експлуатацію (застосування) обладнання, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а також декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

     Організовувати медичні огляди працівників(які зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці,  роботах де існує потреба в професійному доборі та працівники віком до 21 року).

    Інженеру з охорони праця(відповідальній особі з охорони праці)  треба відстежувати і контролювати:

- опрацювання ефективної системи управління охорони праці;

- заходи з охорони праці спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів;

-  запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням ;

-  дотримання і виконання  працівниками   правила та інструкції з охорони праці;

- дотримання керівників структурних підрозділів виконання своїх обов’язків в галузі охорони праці на належному рівні.
 

         Шановні роботодавці Іллінецького  та Оратівського районів! Даний матеріал носить роз’яснювальний характер і не відображає в повній мірі усіх аспектів роботи з охорони праці суб’єкта господарювання.
          За більш детальною інформацією та консультаціями можете звертатись до
  Іллінецького  відділення УВД ФССУ у Вінницькій  області за адресою: м.Іллінці, вул.Соборна ,22, та  телефоном (04345)2-13-73.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь