Дашівська громада

Вінницька область

Щорічна акція «16 днів проти насильства»

Дата: 08.12.2020 14:19
Кількість переглядів: 351

Міжнародна правозахисна акція «16 днів проти насильства» розпочата у 1991 році.

Ініціатори обрали датою початку акції 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством у ставленні до жінок та датою її завершення – 10 грудня – Міжнародний день захисту прав людини.        

        Особлива увага під час проведення акції приділяється питанням домашнього насильства, тому акція спрямована проти насильства у сім’ї та формування нетерпимого ставлення до будь-якої форми насилля.

        Насильство – це будь-які навмисні дії одної людини по відношенню до іншої, які порушують її конституційні права й свободи і наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю.

  Воно може бути фізичним, психологічним, економічним і сексуальним. Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» який був прийнятий 07.12.2017 року зі змінами від 01.01.2020 року.

 Цей Закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

       В Україні також існує покарання в інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, або звільненням з підстав, передбачених ст. 90-1 Кримінальним кодексом України, від кримінальної відповідальності чи покарання, суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, відповідно до якого (яких) на засудженого можуть бути покладені такі обов’язки:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;

2) обмеження спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності;

3) заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин;

4) заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;

5) направлення для проходження програми для кривдників або пробаційної програми.

       Заходи, застосовуються до особи, яка на момент вчинення домашнього насильства досягла 18-річного віку.

       Відповідні обмежувальні заходи можуть застосовуватися на строк від одного до трьох місяців і за потреби можуть бути продовжені на визначений судом строк, але не більше як на 12 місяців.

     Контроль за поведінкою засуджених, до яких застосовано обмежувальні заходи, здійснює орган пробації за місцем проживання засудженого, а в разі вчинення злочину військовослужбовцем - командир військової частини.

     Слід пам’ятати, що жорстоке поводження з потерпілого від злочину, нехтування їхніми інтересами не лише завдає непоправної шкоди їх фізичному здоров’ю, але й тягне за собою важкі психічні та соціальні наслідки.

 

Іллінецький районний сектор

філії Державної установи «Центр пробації»

у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь