Дашівська громада

Вінницька область

Виконання робіт у каналізаційних мережах, колекторах, колодязях

Дата: 13.08.2021 11:10
Кількість переглядів: 1053

Фото без опису

Щороку Фонд соціального страхування України  фіксує  смертельні нещасні випадки, які стаються  під час роботи у водопровідних та каналізаційних мережах, колекторах, колодязях, причиною смертельних нещасних випадків стається  через отруєння газами в каналізаційних колодязях.                         Такі нещасні випадки є наслідком невикористання або відсутності засобів індивідуального захисту та недотримання нормативно-правових-актів з охорони праці.

Навіть короткотривале перебування під впливом комбінації каналізаційних газів, зокрема метану, без засобів індивідуального захисту може мати смертельні наслідки.

            Іллінецьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області звертається до роботодавців, працівників залучених до роботи в каналізаційних колодязях на території   Іллінецької, Оратівської та Дашівської  громад  з вимогою не допускати недотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, щодо робіт у водопровідних та каналізаційних мережах, колекторах та колодязях.

Тож, нагадуємо про заходи з безпечного виконання зазначених видів робіт:

Кожен роботодавець чи підприємець, який використовує найману працю, зобов’язаний:

? забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту і експлуатації;

? встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, безумовним застосуванням засобів індивідуально захисту (ЗІЗ) та аналізом повітряного середовища;

? забезпечити працівників сучасними ЗІЗ (ізолюючі протигази, газоаналізатори, саморятівники);

? забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС;

? забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників;

? забезпечити бригади справними інструментом і інвентарем, захисними засобами і пристосуваннями, а також аптечкою домедичної допомоги.

? зобов’язаний організувати кожному  робітнику бригади  спеціальне навчання і перевірку знань з правил безпечного виконання газонебезпечних робіт, а також, навчити правилам поводження з захисними засобами, зокрема з: кисневим ізолювальним протигазом, шланговим протигазом,
лампою ЛБВК, газоаналізатором.

Виконавці газонебезпечних робіт зобов’язані:

1) пройти інструктаж з безпечного проведення робіт і розписатися в наряді-допуску;

2) ознайомитися з умовами, характером і обсягом робіт на місці їхнього виконання;

3) виконувати тільки ту роботу, що зазначена в наряді-допуску;

приступати до виконання робіт тільки за вказівкою відповідального за проведення цієї роботи;

4) застосовувати засобу захисту і дотримувати міри безпеки, передбачені нарядом-допуском;

5) знати ознаки отруєння шкідливими речовинами, місця розташування засобів зв’язку і сигналізації, порядок евакуації потерпілим з небезпечної зони;

6) уміти надавати першу допомогу потерпілим, користуватися засобами індивідуального захисту, рятувальним спорядженням і інструментом;

7) стежити за станом товаришів по роботі, надавати їм необхідну допомогу ;

при погіршенні власного самопочуття або виявленні ознак нездужання в товаришів роботу припинити і негайно сповістити про це відповідальному за проведення робіт;

8) припиняти роботи при виникненні небезпечної ситуації.

Якщо в діях працюючого всередині колодязя мають місце відхилення від звичайного поводження (ознаки нездужання, спроба зняти маску протигаза), а також при виникненні інших обставин, що загрожують його безпеки, роботу треба негайно припинити, а робітника евакуювати.

Безпечне виконання робіт на мережах водопостачання та каналізації

При технічному (глибокому) огляді і роботах, пов’язаних зі спуском робітника в колодязь, бригада повинна складатися не менш ніж із трьох осіб: один робітник працює в колодязі, другий перебуває на поверхні, третій спостерігає за роботою в колодязі та за потреби допомагає тому, хто перебуває всередині.

Забороняється доручати інші завдання робітнику, котрий спостерігає за роботою особи, яка працює у колодязі. Спочатку потрібно дочекатися його виходу на поверхню.

 Якщо робота проводиться у камерах, бригада повинна складатися не менш ніж із чотирьох осіб.

У бригади, що виконує роботи в колодязях, камерах і прохідних каналах, повинні бути такі запобіжні та захисні засоби:

- індивідуальні запобіжні пояси на кожного члена бригади (для роботи у каналах — три-п’ять поясів) з лямками і мотузками;

- мотузка з карабіном ( мотузка повинна бути на 2 м довша за глибину колодязя);

- сигнальний жилет,

- захисна каска;

-  ізолювальний протигаз (для роботи у каналах — два протигази) зі шлангом, довжина якого на 2 м більша глибини колодязя, але загальною довжиною не більше 12 м.

- дві лампи ЛБВК;

- акумуляторний ліхтар напругою не вище 12 В.

- ручний або механічний вентилятор;

- огороджувальні переносні знаки встановленого зразка;

- гаки і ломи для відкривання кришок колодязів;

- тичина або складна лінійка для перевірки міцності скоб.

Категорично забороняється:

 - заміняти акумуляторний ліхтар джерелом світла з відкритим вогнем;

- заміняти ізолювальний протигаз на фільтрувальний.

Пам’ятайте! Інколи газ неможливо повністю видалити з колодязя, у таких випадках працівник повинен кожні 10 хвилин виходити на поверхню та відпочивати 20 хвилин. 

Під час робіт всередині споруд каналізаційної мережі категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, палитизапалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером.

Перед початком робіт у каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та при необхідності забезпечити їх вентиляцію (перед спуском у колодязь необхідно упевнитись у відсутності шкідливих газів за допомогою переносного газоаналізатора або опусканням запаленого шахтарського ліхтаря).

Після закінчення робіт відповідальний за їх проведення перед закриттям люків повинен особисто переконатися, що в колодязі не залишилися люди, інструмент, матеріали, сторонні предмети і зробити про це запис у наряді-допуску.

 

Наведені рекомендації дозволять керівникам грамотно планувати й організовувати дії персоналу при роботі у замкнених просторах та попередити можливість виникнення нещасних випадків і отруєнь.

 

Іллінецьке відділення УВД ФСС України

у Вінницькій області.

Підготувала: страховий експерт з охорони праці

 Кирилюк В.Д.Тел. роб.: (04345) 2-13-73


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь