Дашівська громада

Вінницька область

Підготовка до опалювального сезону. 8 кроків

Дата: 10.11.2021 17:38
Кількість переглядів: 705

Як підвищити енергоефективність будинку?

По-перше, необхідно визначити, де будинок втрачає тепло. Як правило, тепловтрати йдуть від нещільних дверей та вікон, системи вентиляції,  неутеплених стін, підлоги та стелі. Можна купити найдорожче газове обладнання з високим ККД, але не отримати від нього економії через не утеплений і не енергоефективний будинок.

По-друге, оцінити стан опалювальної системи. Якщо вашому котлу більше 15 років – він не буде заощадливо працювати. Потрібно провести очищення радіаторів і мереж та встановити новий котел, який підходить до вашої системи опалення.

По-третє, можна встановити додаткове газове устаткування – кімнатні терморегулятори та модем для дистанційної передачі даних – з ними ви зможете контролювати витрати енергоносіїв та встановлювати оптимальну температуру у приміщенні.

По-четверте, зверніть увагу на систему вентиляції. Зазвичай на неї  встановлюють рекуператор.

У чому перевага газового опалення?

Газ має кілька переваг. Це екологічність і економність. Весь світ проводить розрахунки у енергетичних одиницях, але в Україні газ – у м³, електроенергія - у кВт/год.  Для побутових споживачів 1 м³ газу  коштує від 7 до 12 грн., у середньому 9 грн. Електроенергія, при споживанні на місяць від 250 кВт – коштує 1,44 грн за 1 кВт. Електроенергія видається дешевшою, проте при порівнянні, скільки буде вироблено енергії, якщо використати 1 м³ газу і 1 кВт електрики, то газ має перевагу 60% над електрикою.

Чи впливає вік і модель котла на економію газу?

Старе обладнання з часом втрачає ККД і споживає більше газу. Так само, як і старий автомобіль. Наприклад, якщо він не проходить своєчасне технічне обслуговування, то починає використовувати більше бензину та більше мастила. Так само і з котлом. З кожним роком зношуються такі вузли як теплообмінник, гідрогрупа, триходовий клапан. Через це зменшується тепловіддача, а споживання газу – збільшується. Після 15 років експлуатації котел втрачає 40% від свого ККД. Саме це і відображається на платіжках взимку. Крім того, це ще й питання безпеки.

З кожним роком зростає технологічність газового обладнання. Завдяки впровадженню новітніх енергозберігаючих технологій, котли стають економнішими. Так, ККД деяких конденсаційних котлів становить від 104% до 114%.

 

Скільки років ефективно пропрацює новий газовий котел після встановлення?

 

Ефективність роботи нового котла залежить від правильності встановлення, експлуатації та технічного обслуговування. Тоді виробники в середньому гарантують 10-15 років роботи котла без проблем і відчутного зниження ККД.  


Як правильно обрати новий газовий котел?

Купуючи нове газове обладнання, клієнт прагне щоб опалювальна система працювала надійно, ціна була доступною і можна було ощадливо використовувати газ. Для цього газове обладнання підбирають індивідуально, з урахуванням особливостей діючої або проектованої газової системи. Крім того, для дотримання умов дії гарантії потрібно правильно оформити гарантійний талон: хто продавець, хто монтажник, хто виконав пуск газу на обладнання. Продавець зазначає дані про себе. Монтажна організація, яка виконує заміну чи встановлення газового обладнання, повинна бути сертифікована, з дозвільними документами на виконання робіт. Допоможуть розібратися з усіма тонкощами  персональні менеджери в 104.ua клієнтських просторах.

Однією з умов продовження гарантії є проведення щорічного технічного обслуговування.

Навіщо проводити технічне обслуговування газового обладнання?

Від якісного сервісного обслуговування залежить тривалість "життя" котла. Періодичність проведення технічного обслуговування - не менше одного разу на рік. Якщо котел працює сезонно – двічі на рік: перед початком опалювального сезону і після. Адже в котлі, який тимчасово не працює, можуть відбуватися процеси окислення або корозії теплообмінника і гідрогруп, утворюватися вапняний наліт.

 

Як  замінити застаріле газове обладнання на нове?

Це можна доручити лише фахівцям. 104.ua пропонує комплексну офіційну послугу реконструкції під ключ, яку виконують професіонали.

Для отримання послуги клієнт звертається до 104.ua клієнтського простору та підписує договір. За необхідності, на об'єкт виїжджає проектант.  Далі - бригада, яка проводить демонтаж та монтаж обладнання. Клієнт отримує пакет документів і встановлений, готовий до роботи котел. У вартість включено також усі матеріали (крани, шланг, фільтри). Контролює виконання робіт на кожному етапі персональний менеджер.

Коли реконструкцію виконують працівники 104.ua сервіс, клієнту не доводиться замовляти кожен з етапів робіт окремо і перейматися питанням безпеки у роботі опалювальної системи. Фахівці сервісу не просто здійснюють демонтаж і монтаж обладнання, а й тестують систему перед пуском газу.

Чи можна міняти газове обладнання, якщо вже розпочався опалювальний сезон?

Процедура заміни обладнання, якщо це реконструкція, триває один день. На сусідів заміна вашого газового обладнання не вплине. Їм не перекриватимуть подачу газу, якщо у вас є відключаючий пристрій у квартирі. Якщо пристрою, що перекриває газ немає, або необхідно змінити місце розташування обладнання – виконуються зварювальні роботи, тоді перекривається подача газу на стояк, але це максимум пів години часу. Тому, заміну газового обладнання під час опалювального сезону здійснювати можна. 

Куди телефонувати, якщо щось не так з газовою системою?

Якщо у вас є підозра, що стався витік газу – телефонуйте у 104.

Якщо ваш котел просигналізував про помилку або ви звернули увагу, що він працює не коректно, вам потрібно звернутися до сервісного центру 104.ua.

Служби сервісного обслуговування 104.ua працюють щодня, з 8.00 до 20.00, крім суботи та неділі. Замовити сервісне обслуговування можна, за номером телефону: 5104 (вартість дзвінка відповідно до тарифів вашого оператора).

 

Подбайте про комфорт та безпеку вашого будинку. Використовуйте енергоресурси ефективно та заощаджуйте на споживанні газу. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь