Дашівська громада

Вінницька область

З початку року 679 осіб з інвалідністю знайшли роботу за сприяння Вінницької обласної служби зайнятості

Дата: 03.12.2021 09:29
Кількість переглядів: 669

Інтеграція людей з інвалідністю у суспільство сьогодні є однією з найактуальніших соціальних проблем. Забезпечення гідною роботою людей з інвалідністю – це один із пріоритетів у діяльності Вінницької обласної служби зайнятості.

Протягом 11 місяців 2021 року 2969 безробітних осіб з інвалідністю отримували послуги у службі зайнятості Вінницької області, з них 679 були працевлаштовані.

«Службою зайнятості приділяється особлива увага та допомога у вирішенні проблем зайнятості людей з інвалідністю.

У центрі зайнятості особи з інвалідністю можуть самостійно чи за допомогою спеціаліста підібрати роботу, отримати послуги з профорієнтації та профнавчання, ознайомитися із вакансіями для інвалідів, оволодіти технікою пошуку роботи, обрати професію з урахуванням медичних показань, програми реабілітації, особистих нахилів та здібностей. Вибір послуг, які надає служба зайнятості особам з інвалідністю, у кожному конкретному випадку залежить від мети звернення громадянина до центру зайнятості.

Для допомоги в пошуку роботи особам з інвалідністю ще у 2019 році на платформі Google maps ми створили Карту вакансій. Перевагою такого сервісу є доступність, швидкість та впевненість у тому, що роботодавець надійний. Щоб забезпечити конкурентоспроможність осіб з інвалідністю на ринку праці, фахівці служби зайнятості здійснюють індивідуальний супровід таких осіб від моменту їх звернення до працевлаштування, та навіть впродовж трудової діяльності», - зазначає директорка Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська. 

Варто зазначити, що сьогодні для роботодавців обов’язковим є виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Ця норма передбачена статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». Саме такі питання розглядаються на інформаційних семінарах для роботодавців з питань організації працевлаштування людей з інвалідністю. Протягом 11 місяців поточного року у Вінницькій обласній службі зайнятості було проведено 244 семінари, учасниками яких стали 1310 роботодавців.

Серед програм, які сприяють та заохочують роботодавців до працевлаштування осіб з інвалідністю є компенсація єдиного соціального внеску у разі створення нових робочих місць. З початку року на нові робочі місця з компенсацією витрат роботодавцю ЄСВ працевлаштовані 10 осіб з інвалідністю.

Протягом січня-листопада 2021 року 157 осіб з інвалідністю пройшли професійне навчання, перепідготовку або підвищили кваліфікацію. Найбільш цікавими професіями для людей з інвалідністю були адміністратор, перукар, продавець, оператор та машиніст (кочегар) котельні.

Осіб з інвалідністю залучають до громадських та інших робіт тимчасового характеру. У зазначеному періоді участь у таких роботах брали 44 особи.

Станом на 01 грудня 2021 року за сприяння Вінницької обласної служби зайнятості продовжують шукати роботу 862 безробітних осіб з інвалідністю.

Довідково: Про законодавство для осіб з інвалідністю та реєстрацію у службі зайнятості.

Відповідно до чинного законодавства особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, отримують пенсію по інвалідності, у разі відсутності підходящої для них роботи, мають право на отримання статусу безробітного.

Відповідно до статті 43 Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи, а також особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або державну соціальну допомогу відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

Відповідно до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року № 792 (далі – Порядок), реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні проводиться службою зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

Що потрібно для реєстрації в службі зайнятості?

Відповідно пункту 3 Порядку потрібно пред’явити:

- паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України;

- облікову картку платника податків;

- трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує період зайнятості);

- у разі потреби, також військовий квиток,

- диплом або інший документ про освіту,

- особи з інвалідністю подають крім зазначених документів копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, а у разі наявності пред’являють індивідуальну програму реабілітації.

Умови, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю визначаються статтями 22 та 23  Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок  безробіття”. Допомога  по безробіттю особам з інвалідністю призначається на загальних підставах відповідно до зазначеного Закону.

Сьогодні реєстрація в державній службі зайнятості доступна через Єдиний портал державних послуг Дія. Детальніше тут https://www.dcz.gov.ua/storinka/elektronne-podannya-dokumentiv.

 

Відділ інформаційної роботи Вінницького ОЦЗ, 55-17-88


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь