Дашівська громада

Вінницька область

Про надання права власності на знахідку

Дата: 04.01.2022 16:09
Кількість переглядів: 832

Ви знайшли чиюсь загублену річ: як же в таких випадках діяти правильно і відповідно до закону.

  Погодьтеся, будь-які знахідки часто викликають в нас відчуття тривоги. Тому що не дуже зрозуміло, чому саме ви звернули увагу на лежачі предмети, навіщо вони тут, але головне — що робити зі знайденими речами. Особливо, якщо вам, наприклад, попалася сумка, гаманець, годинник,  ювелірна прикраса, а не купюра в 20 гривень. Як бути в цій ситуації?

Під знахідкою слід розуміти річ, яку власник або інший володар загубив, а інша особа — знайшла. При знахідці випадковість має місце як на стороні того, хто втратив, так і на стороні того, хто знайшов річ. Оскільки знахідка не є безхазяйною річчю, вона по можливості повинна бути повернена власнику або іншій особі, що загубила її. Для цього той, хто знайшов, повинен вчинити необхідні дії.

Відповідно до українського законодавства якщо ви знайшли загублену річ (знахідку) ви зобов’язані негайно повідомити про це особу, яка її загубила, або власника речі і повернути знайдену річ цій особі.

Якщо ж ви знайшли загублену річ у приміщенні або  транспортному засобі – то зобов’язані передати її особі, яка представляє володільця цього приміщення чи транспортного засобу, а вона в свою чергу набуває прав та обов’язків особи, яка знайшла загублену річ.

Якщо місце перебування особи, яка має право вимагати повернення загубленої речі, невідомі, то ви зобов’язані заявити про знахідку територіальному органу поліції  або органові місцевого самоврядування.

Разом з цим ви маєте право зберігати знайдену річ у себе або здати її на зберігання до територіального органу поліції чи органу місцевого самоврядування, або передати знахідку особі, яку вони вказали. Особа, яка знайшла загублену річ, відповідає за її втрату, знищення або пошкодження в межах її вартості лише в разі свого умислу або грубої необережності.

Підстави набуття права власності на знахідку

Якщо ви знайшли чиюсь загублену річ, то можете набувати права власності на неї після закінчення 6 місяців з моменту заявлення про знахідку територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування за умови, що:

  • не встановлений власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі;
  • власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, не заявили про своє право на річ тому, хто її знайшов, територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування.

До територіальної громади право власності на знахідку переходить у разі подання особою, яка її знайшла, письмової заяви про відмову від набуття права власності на знахідку до органу місцевого самоврядування.

 

ВАЖЛИВО:  У випадку, якщо з’явився власник загубленої речі, особа, яка знайшла загублену річ, має право вимагати від особи, якій вона повернута, або яка набула право власності на неї, відшкодування необхідних витрат , пов’язаних із знахідкою (зберігання, розшук власника, продаж речі тощо), а також винагороду за знахідку в розмірі до 20 відсотків вартості речі.

Якщо власник (володілець) публічно обіцяв винагороду за знахідку, винагорода виплачується на умовах публічної обіцянки. Водночас право на одержання винагороди не виникає, якщо особа, яка знайшла загублену річ, не заявила про знахідку або вчинила спробу приховати її.

УВАГА, якщо Вам потрібна безкоштовна юридична консультація, звертайтеся до Гайсинського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Гайсин, вул. І.Франка, б.28 чи зателефонуйте за номером (097) 224 66 96; 2-01-00.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь