Дашівська громада

Вінницька область

Поради, як уникнути отруєння грибами

Дата: 03.08.2022 10:27
Кількість переглядів: 392

Фото без опису

У Вінницькій області щорічно реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В поточному році, на теперішній час  зареєстровано один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району.

 Потерпілою в даному випадку є громадянка    із внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи актуальність даного питання, та той факт, що на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів інших областей, де лісові насадження займають незначну територію, або взагалі відсутні, а населення мало обізнано з видами дикорослих грибів та обмеженнями їх споживання. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Поради для уникнення отруєння:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не ку

    У Вінницькій області щорічно реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В поточному році, на теперішній час  зареєстровано один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району.

     Потерпілою в даному випадку є громадянка    із внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи актуальність даного питання, та той факт, що на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів інших областей, де лісові насадження займають незначну територію, або взагалі відсутні, а населення мало обізнано з видами дикорослих грибів та обмеженнями їх споживання. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

    Поради для уникнення отруєння:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
  • штуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь