Поради, як уникнути отруєння грибами
У Вінницькій області щорічно реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В поточному році, на теперішній час зареєстровано один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району.
Потерпілою в даному випадку є громадянка із внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи актуальність даного питання, та той факт, що на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів інших областей, де лісові насадження займають незначну територію, або взагалі відсутні, а населення мало обізнано з видами дикорослих грибів та обмеженнями їх споживання. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Поради для уникнення отруєння:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не ку
У Вінницькій області щорічно реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В поточному році, на теперішній час зареєстровано один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району.
Потерпілою в даному випадку є громадянка із внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи актуальність даного питання, та той факт, що на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів інших областей, де лісові насадження займають незначну територію, або взагалі відсутні, а населення мало обізнано з видами дикорослих грибів та обмеженнями їх споживання. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Поради для уникнення отруєння:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
-
Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):
- Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
- При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
- штуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):
- Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
- При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.