Дашівська громада

Вінницька область

Поради, як уникнути отруєння грибами

Дата: 03.08.2022 10:27
Кількість переглядів: 350

Фото без опису

У Вінницькій області щорічно реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В поточному році, на теперішній час  зареєстровано один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району.

 Потерпілою в даному випадку є громадянка    із внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи актуальність даного питання, та той факт, що на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів інших областей, де лісові насадження займають незначну територію, або взагалі відсутні, а населення мало обізнано з видами дикорослих грибів та обмеженнями їх споживання. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Поради для уникнення отруєння:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не ку

    У Вінницькій області щорічно реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В поточному році, на теперішній час  зареєстровано один випадок отруєння, який стався в Калинівській громаді Хмільницького району.

     Потерпілою в даному випадку є громадянка    із внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи актуальність даного питання, та той факт, що на території області тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів інших областей, де лісові насадження займають незначну територію, або взагалі відсутні, а населення мало обізнано з видами дикорослих грибів та обмеженнями їх споживання. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

    Поради для уникнення отруєння:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
  • штуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь