Дашівська громада

Вінницька область

Що варто знати про оплату лікарняних листів під час війни?

Дата: 16.08.2022 11:26
Кількість переглядів: 647

Фонд соціального страхування України впровадив систему, яка діє під час воєнного часу. Одним із таких питань є оформлення та виплата лікарняних  і декретних. Слід згадати що «лікарняні»- це виплати за час тимчасової непрацездатності працівникам і «декретні виплати»- це грошова допомога по вагітності та пологах жінкам за період декретної відпустки. Ці виплати здійснюються частково або повністю  за рахунок коштів роботодавця та Фонду соціального страхування України.

Що нового в оформлені лікарняних листків?

 Якщо захворіла працююча особа, передусім необхідно звернутися до свого лікаря, або до буть –якого профільного. Лікар вирішує чи є підстави для оформлення листка непрацездатності, а якщо є факт хвороби, формує в електронні системі охорони здоров’я про факт хвороби  медичний висновок. Після визначення діагнозу лікар вносить відомості до Електронного реєстру листків непрацездатності і вже в ньому створюється запис з унікальним номером. Створений електронний листок непрацездатності є підставою для нарахування лікарняних.

Отже, після оформлення цього документа він стає доступним працівнику і роботодавцю, що є підставою роботодавцю для проведення нарахування допомоги та оформлення  заявки-розрахунку для фінансування коштів від Фонду соціального страхування України.

Нагадаємо, що коли електронний лікарняний в кабінеті змінює свій статус на «готовий до оплати», роботодавець починає процедуру призначення за ним допомоги. Зокрема цей електронний документ передається на розгляд комісії з соціального страхування підприємства чи організації для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення .

Якщо дані в е-кабінеті не можуть бути перевірені роботодавцем через воєнний стан, тому Фонд соцстрахування впровадив систему, яка діє під час воєнного стану. Особи яким через ці обставини не було нарахувань за листком непрацездатності можуть особисто звернутись до будь якого відділу Фонду соцстрахування.

Аналогічно підставою для виплати «декретних» слугує листок непрацездатності, який жінка отримує на 30-й неділі вагітності в закладі охорони здоров’я,  в якому вона перебуває на обліку. Якщо через ситуацію в країні не вдалося роботодавцю подати заявку –розрахунок, то жінка із статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО), може звернутись особисто до буть- якого зручного відділу Фонду соціального страхування України.

Для утримання вище названими застрахованими особами допомоги необхідно подати слідуючі документи:

- паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний (можна отримати на порталі Пенсійного фонду України, або витяг з е-реєстру  листків непрацездатності  у ПФУ);

- копію ідентифікаційного коду;

- копія паспорта;

-довідка про взяття на облік , як ВПО

Після подачі заяви відповідного зразку Фонд перераховує виплати на спеціальний поточний рахунок або на персональну банківську картку застрахованої особи.         

В.о. начальника Іллінецького відділення     

УВД ФСС України у Вінницькій області                          Г.П. Бусійок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь