Дашівська громада

Вінницька область

Увага! Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян!

Дата: 01.09.2022 10:35
Кількість переглядів: 708

 

Фото без опису

Амброзія полинолиста –

однорічна яра рослина, за розмірами і формою нагадує полин гіркий, але не має різкого характерного полинового запаху.

Рослина розвиває потужну кореневу систему та велику надземну вегетативну масу, цей бур’ян дуже легко і швидко заселяє сільськогосподарські угіддя та пустирі, витісняючи місцеві види рослин. Крім того, вона містить ряд гірких речовин, які погіршують смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні її коровами.

Листя інтенсивно забарвлене, форми сім’ядольних листочків еліптичні та м’ясисті, із темно-фіалковими цяточками по краях. Поверхня листків темно-зелена, а нижній їх бік – сіро-зелений і густо опушений.

В червні починається інтенсивний ріст рослини і на початку липня вона може досягти розмірів 30 – 45 см заввишки. За сприятливих умов зростання, амброзія може досягти 2 м у висоту. Цвітіння бур’яну спостерігається з середини липня до настання заморозків, а насіння дозріває в серпні – жовтні.

У період цвітіння рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку, який дуже зашкоджує здоров’ю людини. Він може викликати алергічну хворобу, так звану «осінню пропасницю», яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, погіршенням зору та приступами бронхіальної астми.

Амброзія поширюється лише насінням, з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами, тваринами та людиною. Насіння її легко плаває на воді, тому розноситься водою під час повені, злив і при зрошенні. Насіння зберігає схожість 10-40 років.

Амброзія полинолиста значно пригнічує в рості культурні рослини. Розповсюджена також біля дворищ, на присадибних ділянках, луках, пасовищах, в садах. Добре росте на узбіччях залізничних, автомобільних, ґрунтових доріг, по берегах рік та ставків, та інших землях, які не обробляються.

При виявлені амброзії полинолистої ефективним способом боротьби є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування до початку її цвітіння. На необроблюваних землях амброзію та інші бур’яни треба знищувати механічним методом, а також застосовувати гербіциди суцільної дії. На землях з високими санітарно-гігієнічними вимогами (сіножаті, пасовища, прифермські ділянки) потрібно створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав або їх сумішок (люцерна із стоколосом та кострицею). Такі суміші за два-три роки добре розростаються й практично повністю пригнічують амброзію полинолисту.

У разі виявлення регульованих шкідливих організмів просимо звертатися у ДУ „Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія” вул. Келецька, 53111, м. Вінниця, 21027; тел.: (0432) 46-47-01;

 сайт: http://www.fito.vn.ua/; е-mail: lab@fito.vn.ua.

Провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур 

Бондаренко Тамара

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь