Дашівська громада

Вінницька область

Що передбачено Кримінальним кодексом України за злочини проти власності у період воєнного стану

Дата: 26.01.2023 10:08
Кількість переглядів: 193

Фото без опису

Із початком війни на території України введено воєнний стан, а згодом прийнято закони, якими внесено зміни до Кримінального кодексу України (КК України), якими посилено кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану.

Зокрема, із 07.03.2022 внесено зміни до КК України щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти власності,  вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (ст.ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК України).

Наприклад, за вчинення крадіжки (ч. 1 ст. 185 КК України), яка до 07.03.2022 вважалася кримінальним проступком, передбачено покарання від штрафу розміром 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. У разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2           ст. 185 КК України) передбачено покарання у виді арешту на строк від трьох до шести років або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. За крадіжку, поєднану з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185 КК України), передбачалося покарання у вигляді позбавлення волі до 6 років.

На сьогодні ж крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є особливо кваліфікованим складом злочину,  та одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК України і передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Аналогічно посилено відповідальність і за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрату й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК України).

Але, як показує практика, превентивні заходи на людей не діють.

Так, за період збройної агресії у 2022 році до Єдиного реєстру досудових розслідувань органами досудового розслідування Гайсинського району Вінницької області внесено 255 відомостей про вчинення  кримінальних правопорушень проти власності, які вчинені в умовах воєнного стану, з яких з обвинувальними актами направлено до суду для розгляду 132 кримінальних провадження. Судами розглянуто 33 кримінальні провадження з ухваленням обвинувальних вироків відносно 35 осіб. Із вказаної кількості 8 осіб засуджено до реальної міри покарання, а інші – у виді позбавлення волі з подальшим звільненням від відбування покарання з іспитовим строком.

 

                                                                                          Юрій ПРОЛЄЄВ

                                                                                прокурор Гайсинської

                                                                               окружної прокуратури

                                                                 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь