Дашівська громада

Вінницька область

Що передбачено Кримінальним кодексом України за злочини проти власності у період воєнного стану

Дата: 26.01.2023 10:08
Кількість переглядів: 155

Із початком війни на території України введено воєнний стан, а згодом прийнято закони, якими внесено зміни до Кримінального кодексу України (КК України), якими посилено кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану.

Зокрема, із 07.03.2022 внесено зміни до КК України щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти власності,  вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (ст.ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК України).

Наприклад, за вчинення крадіжки (ч. 1 ст. 185 КК України), яка до 07.03.2022 вважалася кримінальним проступком, передбачено покарання від штрафу розміром 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. У разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2           ст. 185 КК України) передбачено покарання у виді арешту на строк від трьох до шести років або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. За крадіжку, поєднану з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185 КК України), передбачалося покарання у вигляді позбавлення волі до 6 років.

На сьогодні ж крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є особливо кваліфікованим складом злочину,  та одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК України і передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Аналогічно посилено відповідальність і за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрату й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК України).

Але, як показує практика, превентивні заходи на людей не діють.

Так, за період збройної агресії у 2022 році до Єдиного реєстру досудових розслідувань органами досудового розслідування Гайсинського району Вінницької області внесено 255 відомостей про вчинення  кримінальних правопорушень проти власності, які вчинені в умовах воєнного стану, з яких з обвинувальними актами направлено до суду для розгляду 132 кримінальних провадження. Судами розглянуто 33 кримінальні провадження з ухваленням обвинувальних вироків відносно 35 осіб. Із вказаної кількості 8 осіб засуджено до реальної міри покарання, а інші – у виді позбавлення волі з подальшим звільненням від відбування покарання з іспитовим строком.

 

                                                                                          Юрій ПРОЛЄЄВ

                                                                                прокурор Гайсинської

                                                                               окружної прокуратури

                                                                 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь