Дашівська громада

Вінницька область

«Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад: успішні кейси»

Дата: 26.04.2023 15:16
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

Дашівська територіальна громада

Площа: 446,3 км 2

Населення: 14 447 осіб

Впроваджені інструменти е-дем: е-звернення, е-петиції, е-консультації та Громадський бюджет, платформа «Відкрите місто», сайт громади, ЦНАП.

 

Впровадження цифрових технологій для територіальних громад Вінниччини має велике значення адже це сприяє підвищенню якості життя мешканців і розвитку господарської діяльності у регіоні. Ефективне використання цифрових технологій допомагає зменшити комунікаційні розриви між мешканцями громади та органами місцевого самоврядування, що у свою чергу сприяє підвищенню транспарентності та відкритості місцевої влади, знизити корупційні ризики, а також отримувати інформацію про діяльність місцевої влади та отримання різних послуг в онлайн-режимі. Це сприяє зменшенню витрат на проїзд і час очікування в чергах, що у свою чергу є важливим кроком у розвитку територіальних громад Вінницької області, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність, сприяти загальному розвитку регіону та залученню місцевих мешканців до розвитку територіальної громади.

Однією із небагатьох громад, що має власний успішний досвід впровадження та використання інструментів електронної демократії є Дашівська територіальна громада, представники якої поділились своїм досвідом залучення цих інновацій та розповіли, що передувало рішенню цифровізувати регіон.

У межах проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» передбачено цикл статей про успішні кейси впровадження інструментів електронної демократії у територіальних громадах області.


 

  1. Розкажіть будь ласка, які основні проблеми Дашівської територіальної громади передували впровадженню інструментів е-демократії?

Інструменти е-демократії у Дашівській громаді були запроваджені з метою вирішення питань щодо спрощення доступу наших мешканців до відкритих даних та державних послуг, залучення жителів громади до вирішення проблемних питань, інформування суспільства про діяльність органів влади, зокрема Дашівської селищної ради, покращення прозорості процесу прийняття рішень Дашівською селищною радою. Це дозволяє створити більш відкрите та прозоре середовище для взаємодії між владою та громадою, що сприяє розвитку довіри та співпраці між ними. Крім того, використання інструментів е-демократії дозволяє більш ефективно використовувати ресурси та знижувати витрати, що є важливим фактором для забезпечення стабільності та розвитку нашої громади.


 

  1. Які інструменти електронної демократії вже впровадженні у Вашій ТГ? 

У Дашівській громаді запроваджені базові інструментами електронної демократії: е-звернення, е-петиції, е-консультації та Громадський бюджет. Також Дашівська громада підключена до платформи «Відкрите місто», але на період військового часу даний інструмент не функціонує на сайті селищної ради. Також радою регулярно проводяться онлайн опитування. 

Використання цих інструментів дозволяє жителям громади звертатися до владних структур із власними ініціативами та взаємодіяти з органами влади в режимі онлайн. Застосування сучасних технологій дозволяє зробити взаємодію між місцевою владою та громадою більш ефективною та зручною для всіх сторін. Крім того, проведення онлайн опитувань та залучення громади до реалізації Громадського бюджету сприяє залученню громадської думки та покращенню якості прийнятих рішень.


 

  1. Протягом якого терміну були запроваджені вищезгадані послуги е-дем?

Розробка і впровадження деяких інструментів відбулась ще починаючи із 2019 року. Тоді нам вдалось запустити е-звернення, е-петиції та Громадський бюджет. Минулого 2022 року додались ще е-консультації.


 

  1. Поділіться будь ласка, які завдання вам вже вдалось вирішити у громаді за допомогою е-демократії?

Нами неодноразово проводились онлайн-опитування мешканців громади з метою визначення їхньої думки стосовно різних напрямків роботи Дашівської громади. Зокрема у 2022 році була написана Стратегія розвитку Дашівської громади до 2030 року, де було враховано думку мешканців територіальної громади, також у 2020 році  було зареєстровано 2 проєкти по Громадському бюджету та зареєстрована одна онлайн-петиція. 

Таким чином, можна говорити про те, що застосування інструментів е-демократії в Дашівській громаді дозволило вирішити проблему залучення громади до прийняття рішень та забезпечення громадської участі в процесі формування стратегії розвитку громади. А це свідчить про те, що мешканці готові взаємодіяти з органами влади та висувати свої пропозиції з метою покращення якості життя.


 

  1. Які із перелічених інструментів е-дем Ви запровадили самостійно, а які за підтримки? 

Самостійно нам вдалось запровадити е-звернення та е-петиції. Що стосується партнерства, то за підтримки Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа у нашій територіальній громаді працюють е-консультації, та Громадський бюджет, що розміщені на платформі E-DEM.


 

  1. Скільки осіб вже мали змогу скористатись інструментами е-дем у вашій громаді?

Більше 1000 осіб Дашівської громади скористались елементами е-демократії, що дає їм можливість впливати на прийняття окремих рішень владою, та активно приймати участь у житті громади і виявляти свою громадську позицію.


 

  1. Чи були у вас хвилювання при розробці та впровадженні цих інструментів?

Хвилювань не було, лише сподівання на ефективну реалізацію задуманого, оскільки ми розуміємо важливість використання цих інструментів та залученість наших громадян до розвитку нашої громади. 

Крім того, з моменту впровадження інструментів е-демократії в Дашівській громаді, спостерігається зростання зацікавленості та активності мешканців у справах громади, що свідчить про позитивний вплив цих інструментів на формування громадської свідомості та розвиток демократії на місцевому рівні.


 

  1. Чи справдилися очікувані результати у громаді після успішного застосування інструментів е-дем?

Так, звісно наші очікування справдились, оскільки більшість жителів громади (активні користувачі онлайн-сервісів) почали долучатись до опитувань, цікавитись проблемами в громаді та надавати свої пропозиції щодо шляхів їх вирішення. 

Також, завдяки впровадженню інструментів е-демократії, ми отримали можливість більш оперативно та ефективно відповідати на запити громадян та розглядати їхні пропозиції. Це значно покращило взаємодію між владою та громадою, що сприяє більш якісному розвитку нашої громади.

 

Публікація в межах реалізації проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», що став можливим завдяки підтримці Вінницької обласної військової адміністрації у партнерстві із Міністерством цифрової трансформації України та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини», що фінансується швейцарсько-українською Програмою EGAP, яка виконується Фондом Східна Європа.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь