ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Гайсинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що в останні роки серед населення Вінницької області щорічно реєструються, в середньому, 15-20 випадків отруєнь дикорослими грибами. При цьому прослідковується чітко виражена сезонність, пов’язана з масовим збором грибів. Станом на 25.09.2023 року вже зареєстровані три випадки отруєнь грибами в Могилів-Подільському районі. Враховуючи викладене, з метою недопущення випадків отруєнь дикорослими грибами забороняється торгівля вищезазначених грибів в сирому, сушеному та консервованому вигляді, які не пройшли відповідний контроль.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.