Дашівська громада

Вінницька область

Інформація для власників закладів громадського харчування щодо попередження захворюваності на гепатит А

Дата: 30.10.2023 10:37
Кількість переглядів: 255

Фото без опису

Відповідно до Рішення Протоколу №33 від 23.10.2023 року засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вінницької обласної ради «Про здійснення заходів щодо ліквідації спалаху захворювання на вірусний гепатит А серед населення Вінницької області у жовтні 2023 року», ситуація з захворювання на гепатит А є загрозливою. Станом на 18-00, 26.10.2023 року з діагнозом «Вірусний гепатит А» в медичні заклади міста було госпіталізовано 122 хворих, Серед захворілих 100 дорослих та 22 дітей.

Враховуючи ситуацію з захворюваності на гепатит А, з метою попередження подальшого зростання захворюваності та ускладнення епідемічної ситуації з захворювання на гепатит А, Гайсинське районне управління  ГУ Держпродспоживслужби України у Вінницькій області пропонує:

- провести генеральне прибирання приміщень закладу громадського харчування з застосуванням миючих, знежирюючих і дезінфікуючих засобів ;

- забезпечити заклад достатню кількість дезінфікуючих засобів, що дозволені МОЗ України. Дотримуватись інструкції щодо їх розведення та використання;

- в закладі громадського харчування створити умови для дотримання правил особистої гігієни персоналом та відвідувачами закладу. Біля рукомийників забезпечити наявність рідкого мила для миття рук, дезінфікуючих засобів для 2 їх оброки та паперових рушників. Використання багаторазових рушників заборонено! Забезпечити персонал санітарним одягом;

- обладнати місця для дезінфекції рук, які повинні бути у вільному доступі для відвідувачів;

- допускати до роботи лише осіб з пройденим медичним оглядом, який має бути внесений в особову медичну книжку. Не допускати для приготування їжі сторонніх осіб;

- забезпечити безперебійну роботу технологічного та холодильного обладнання. Забезпечити холодильне обладнання повіреними термореєстраційними приладами (термометрами) для контролю температурного режиму при зберіганні продуктів харчування з врахуванням правил товарного сусідства ;

- при виготовленні кулінарних виробів дотримуватись поточності технологічного процесу, технологій приготування та відпуску готових страв, термінів їх реалізації;

-забезпечити реалізацію готових страв при наявності відповідних документів з зазначенням дати, часу виготовлення, терміну їх реалізації, а на сировину (продукти харчування) - сертифікатів відповідності, якісних посвідчень, ветеринарних свідоцтв, товарно-транспортних накладних;

- суворо дотримуватись режиму миття та дезінфекції столового та кухонного посуду, а саме:

- миття столового посуду ручним способом проводять за схемою:

1. видалення залишків їжі щіткою в спеціальний бачок для відходів;

2. 1 гніздо- миття в воді з температурою не нижче 40С з додаванням миючих засобів;

3. 2 гніздо- миття в воді з температурою не нижче 40С з додаванням миючих засобів в кількості, в два рази меншим, ніж в 1 секції ванни;

4. 3-гніздо -ополіскування посуду, приміщень в металевій сітці з ручками, гарячою проточною водою з температурою не нижче 65С;

Дезінфекцію столового посуду проводити в кінці робочого дня, з терміном експозиції відповідно до методичних вказівок. Просушування посуду та решітчастих полицях, стелажах.

- миття скляного посуду та столових приборів проводять в двохсекційній ванні в наступному порядку :

1 гніздо- миття водою з температурою не нижче 40С з додаванням миючих засобів;

2 гніздо- ополіскування проточною водою з температурою не нижче 65С.

Дезінфекцію скляного посуду та столових приборів проводити в кінці робочого дня, з терміном експозиції відповідно до методичних вказівок.

3 Вимиті столові прибори ошпарюють окропом з послідуючим просушуванням на повітрі.

- ганчірки, які використовуються для обробки поверхонь, прати та дезінфікувати в кінці робочого дня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь