Дашівська громада

Вінницька область

Ботулізм

Дата: 05.07.2024 15:41
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, яка виникає в результаті вживання продуктів, отруєних ботулотоксинами. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут і потенційно може бути використаний, як біологічна зброя ( в 1мл токсину міститься від 150 до 2 млн максимальних летальних доз).

Ботулотоксин у воді зберігається до 6 – 8 місяців, у консервованих продуктах – кілька років, стійкий до розчинів натрію хлориду (<3 – 10 %), кислого середовища (рН 3,5-6,8), сонячного світла, заморожування.

Резервуаром  збудника є грунт, звідки  він потрапляє у воду, продукти харчування, а потім до організму людини та тварин.

Механізм передачі збудника зазвичай фекально-оральний. Шляхи передачі переважно харчовий та можливий водний шлях.

Чинниками передачі є продукти, що містять ботулотоксин: консервовані продукти, м’ясні, рибні консерви, риба, в т.ч. в’ялена, копчене й солене м'ясо, сало, ковбаса, шинка, гриби й інші овочі, консервовані в домашніх умовах, вода. (у разі її контамінації з трупів загиблих тварин, де активно розмножується збудник і продукується токсин).

Розмноження даного збудника  супроводжується газоутворенням (візуально на консервованих продуктах  виявляється бомбаж (вздуття кришки/металевої банки). При цьому органолептичні властивості (вигляд, запах, смак) продукту не змінюється. У разі біотерористичної атаки ботулотоксин може контамінувати продукти харчування, воду, а також бути використаним в аерозольній формі.

Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;
  • блювання, запор і здуття живота;
  • параліч дихальних м'язів.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті. 

За останні дев’ять років  по області зареєстровано 68 потерпілих від захворювання ботулізмом, в тому числі 6 дітей.

Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті. Характерною особливістю для населення області, зокрема в сільській місцевості, є приготування в домашніх умовах м’ясних консервів (м’ясні тушонки, м’ясні паштети, ковбаси та сало консервовані), риби в’яленої, м’ясних продуктів домашнього приготування - домашніх ковбас, приготування яких проводиться з порушенням технологічних регламентів і санітарних норм, що призводить до забруднення їх ботулінічною паличкою та продукування ботулотоксину.

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  • швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

 

Фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Гайсинського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь