Оновлено гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків
До уваги керівництва агропродовольчих ринків, оптових ринків сільськогосподарської продукції та ринкових комплексів всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності!
Головне управління Держпродспоживслужби інформує, що з жовтня 2024 року починають діяти нові Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, які затверджені наказом Мінагрополітики від 19.04.2024 №1279. Зокрема, операторів агропродовольчих ринків зобов’язано отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності акредитованої лабораторії. Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої лабораторії, зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням.
Загалом Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано:
- загальні вимоги до агропродовольчих ринків;
- вимоги до території агропродовольчого ринку;
- вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків;
- вимоги до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;
- заходи боротьби із шкідниками на агропродовольчих ринках;
- вимоги до гігієни персоналу агропродовольчого ринку, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами;
- обов’язки операторів агропродовольчих ринків.
Закликаємо операторів ринку сумлінно дотримуватись норм чинного законодавства, тим самим забезпечуючи прозорість власного бізнесу і безпечність харчових продуктів!